İçeriğe atla Altbilgiye atla

NE ZAMAN HORMONAL BOZUKLUKTAN ŞÜPHELENMELİ

HHormonların optimal düzeylerde salgılanması vücut işlevleri açısından elzemdir. Bu işlevlerdeki bozukluklara genel olarak hormonal bozukluklar diyoruz. Vücut fonksiyonları bu hormonların eksikliğinde de ,yüksekliğinde de olumsuz olarak etkilenmektedir. Hormonların salgılanması yaş, gebelik,stres, kullanılan ilaçlar, geçirilen operasyonlar gibi durumlarla ilişkili olarak bozulabilir yahut fizyolojik olarak değişiklikler gösterebilir

 

Hormon Nedir?

Vücudumuzdaki salgı bezleri tarafından kana salgılanan ve kan yolu ile ulaştıkları organ ve dokularda fonksiyon düzenleyici olarak  görev yapan organik bileşiklere “uyarma” anlamına gelen “hormon” denilir. Hormonlar, çok az miktarları ile etki etmeleri ve biyolojik katalizör gibi davranmaları nedeniyle enzimlere çok benzemekle beraber bazı yönlerden farklılıklarda gösterir. Hormonlar Protein ya da  steroid yapıda olmak üzere iki büyük sınıfa ayrılır.

Hormonların Genel Özellikleri Şunlardır;

  1. Hormonlar etki gösterdikleri organdan başka bir organda sentezlenirler.
  2. Hormonlar kullanılmadan önce dolaşıma salgılanırlar.
  3. Yapısal olarak hormonun mutlaka protein olması gerekmez. Küçük popipeptit, tek aminoasit veya steroid yapıda bir kimyasal madde olabilir.

Hormonlar viski kadar etkiliydi ve iki kat daha sinsiydi…

                                                                           Linda Howard

HORMONAL BOZUKLUKLAR

Şayet bireylerde aşağıdaki durumlardan bir ve birden fazlası bulunuyorsa hormonal bozukluklardan şüphelenilmeli..

    • Gelişme geriliği, kas, iskelet ve kemik gelişimi bozuklukları,
    • Erken yaşta osteoporoz, spontan kemik kırıkları,
    • Yara iyileşmesinde gecikme, cilt bozuklukları ,ciltte geniş mor cilt çatlaklar (stria), cinsiyeti ile uyumsuz kıllanma bozukluğu
    • Adet düzensizliği, infertilite, cinsel istekte azalma,
    • Depresyon,
    • Kas güçsüzlüğü,
    • Hızlı kilo alma veya verme, aşırı susama ve aşırı idrara çıkma,dışkılama alışkanlıklarında bozulma
    • Yoğun ilaç tedavilerine rağmen kontrol altına alınamayan diyabet ve hipertansiyon .

    Bazen bu hormonal bozukluklar gelişim evresinde ve çocukluk çağında birtakım başka hastalıklar ve bozuklukluklarla birlikte bulunabilir. Bu hormonal bozukluklara, görme ve işitme bozuklukları, iskelet anormallikleri gibi yapısal bozukluklar eşlik edebilir.

    Yetişkin çağlarda hormon eksiklikleri; hormon salgılayan organların infiltratif hastalıkları, tümörleri, doğum sonrası kanama, ışın tedavisi, bir takım kimyasallar yada kullanılan ilaçlar, yahut geçirilen enfeksiyonlarla ilgili olarak ortaya çıkabilir. Yine aynı şekilde hormon salgılayan organların aşırı gelişmesi ve tümörleride hormon yüksekliklerine neden olabilir.

    Bu hastalıklarla ilgili yapılacak testler pahalı testler olup, bu konuyla ilgili hekimlerce gerekli değerlendirme ve muayene sonrası ihtiyaç duyulduğu taktirde laboratuvar testlerine başvurulmalıdır. Gelişigüzel tarama amaçlı yapılacak testler boş yere yüksek meblağda para ödemeniz ve kafa karışıklıklarına neden olacaktır.

     

Open chat
Merhaba👋
Size Yardımcı Olmak İçin Buradayız!